Charmigt och trivsamt hem med soldränkt balkong och högt, fritt läge

Alla bilder
Emily Medqvist
Din mäklare Emily Medqvist 072-303 36 56 emily@tradition.se
Kontakta gärna mäklaren för visning eller om du har andra frågor.
Anmäl intresse
Drakenbergsgatan 6 Södermalm- Hornstull 1.5 rok 36 kvm Pris på förfrågan
Näst högst upp i huset - fritt, lugnt och mysigt gårdsläge med soldränkt balkong i sydvästläge. Ljus och rymlig etta med smart sovalkov, högt läge med grönskande utsikt samt odlingsvänlig balkong som bjuder på många timmar av solbad, i princip fritt från insyn! Unikt läge utan annan fastighet rakt framför vilket ger en otrolig rymd. Fint restaurerat original funkis-kök med plats för matbord och helt nyrenoverat badrum med badkar. Ett trivsamt hem med mycket själ och lättmöblerade ytor. Husen är välisolerade och tysta så här bor du bekvämt och ostört. Stor, stabil och mycket välskött förening med låga avgifter. Kvarteret Drakenberg ritades av Lars Bryde Arkitektkontor. Karaktäristiska drag i Lars Brydes arkitektur är omsorgsfullt utformade bostadsgårdar och bostadsplanlösningar. Välkommen att anmäla ditt intresse till ansvarig mäklare Emily Medqvist för att hållas löpande uppdaterad!
 • Upplåtelseform
  Bostadsrätt
  Adress
  Drakenbergsgatan 6
  Område
  Södermalm- Hornstull, Stockholm
  Förening
  Brf Draken 12
  Lgh.nr
  1092 / 1702
  Boarea
  36 m²
  Areakälla
  föreningens information
  Antal rum
  1.5 rum och kök
  Våningsplan
  Våning 7 av 8. Hiss finns.
  Balkong
  Ja
  Månadsavgift
  1 728 kr/mån I månadsavgiften ingår värme, vatten, källarförråd, tillgång till gemensamma utrymmen (tvättstugor, miljöstuga, cykel- och barnvagnsrum, hobbylokal, lekstuga) bredband anslutet till STOKABs fibernät (Ownit), kabelTVnät från ComHem (ComHems avgifter tillkommer).
 • Bostaden disponeras enligt följande:

  HALL
  Effektiv hall med bra förvaring för ytterkläder och skor. Ytterligare två garderober ger bra förvaring. Parkettgolv och ljusa väggar.

  RUM
  Luftigt och rymligt rum med plats för allt man kan önska; bred säng i den smarta sovalkoven, soffa, TV-möbel, matbord och övrigt möblemang. Två stora fönster med fritt och grönskande läge, vilket gör att man har milsvid utsikt och ett magiskt ljus i bostaden. Parkettgolv och ljusa väggar.

  BALKONG
  Mysig, infälld och skyddad balkong i soldränkt sydvästläge. Här njuter man av många härliga stunder i solen och växterna trivs bra, här odlas det bl.a. paprika och chili! Det tysta och lugna läget gör att det man hör här är fågelkvitter och porlande fontän. Markis finns.

  KÖK
  Välskött och renoverat original funkis-kök med fina snickerier och arbetsbänk i klassiska mönstret "Virrvarr" av Sigvard Bernadotte samt rostfritt. Moderna vitvaror med kyl/frys och spis. Gott om förvaring och plats finns för ett matbord vilket inbjuder till häng med vänner.

  BADRUM
  Helt nyrenoverat (2024, våtrumscertifikat finns) och rymligt badrum med kaklade väggar och klinkergolv.

  FÖRRÅD
  I källaren disponerar lägenheten över ett förråd med täckta väggar (ingen insyn).
 • Byggnadstyp
  Flerbostadshus
  Byggnadsår
  1967
  Fönster
  2-glas (installeras en till ruta inom kort)
  Uppvärmning
  Fjärrvärme
  Ventilation
  FTX, F

  Energideklaration

  Status
  Utförd (2021-12-27)
  Primärenergital
  101 kWh/m2 och år
  Energiklass
  D
 • Namn
  Brf Draken 12
  Adress
  Drakenbergsgatan 8
  Byggnadsår
  1967
  Byggnadstyp
  Flerbostadshus
  Org.form
  Bostadsrätt
  Org.nummer
  769604-0869
  Föreningens ekonomi
  Föreningen har i dagsläget ingen beslutad förändring av årsavgiften. Föreningen har bra koll på sin ekonomi och har budgeterat för samtliga underhåll, tomträttsavgäld samt klimatsatsningar. Nuvarande styrelse har som strategi att göra föreningen skuldfri och att bevara så mycket som möjligt av original charmen dvs hellre renovera än att byta ut osv. Tomträtten omförhandlas 2027 och kommer stiga gradvis, detta är inräknat i budgeten. Föreningen har ett lån hos Nordea på 40 miljoner kronor. De informerar om följande: ”Vi har rörlig 3 månaders ränta kopplat till bankernas Stiborränta. Gäller till december 2024 då lånet ska omsättas. Motsvarar med aktuell Stiborränta att vi för närvarande får betala 4,5% i ränta. ” (Information från styrelsen 2024-04-18)
  Äkta/oäkta förening?
  Äkta
  Antal lägenheter
  300 st varav 28 st hyresrätt(er)
  Antal lokaler
  13 st
  TV/bredband
  Fiber levereras av Ownit, där föreningen har ett gruppavtal. I avgiften ingår 100/100 Mbit, vilket är uppgraderingsbart till 1000/1000 Mbit mot en extra avgift. Kabel-TV levereras av Comhem.
  Överlåtelseavgift
  1433 kr
  Pantsättningsavgift
  573 kr
  Tillåts juridisk person?
  Nej
  Tillåts delat ägande?
  Föreningen tillåter delat ägande, minsta andel 10%
  Äger föreningen marken?
  Marken är upplåten med tomträtt. Avtalet löper t.o.m 2027.
  Renoveringar Ett urval av utförda renoveringar:
  2008-2009 Fasader och balkonger.
  2010 - Hissrenovering.
  2010-2013 Byte av spillvattenledningar under husen samt uppfräschning av tvättstugor.
  2011 - Omläggning av tak, tilläggsisolering mm.
  2015 - Byte av radiatorventiler och intrimning av värmesystem.
  2017 - OVK-besiktning.
  2019 - Underhållsspolning av samtliga avloppsstammar (fortsättning från 2018), statuskartläggning av samtliga lägenheters badrum och avlopp. De stående stammarna var i mycket gott skick. Radonmätning godkänd, statusgenomgång av samtliga hissar.
  2020 - Nya tvättmaskiner. Fasadreparationer.
  2021 - Renovering av loftgångar.
  2022 - Rengöring av ventilationskanaler.
  2022 - OVK.
  2024 - Hissen på Hornsgatan 107.

  Pågående renoveringar:

  Föreningen har just påbörjat ett större arbete att energieffektivisera fastigheten med målet att kraftigt reducera föreningens energikonsumtion. Detta är stött av EU-medel. Det kommer att hålla på fram till december 2024. Det handlar bl.a. om att byta till isolerruta i alla fönster, solceller på taket och frånluftsåtervinning. Inget moment innebär att man behöver ha evakueringslägenheter. Fönsterfixandet tar några dagar, och görs i ett svep för varje lägenhet. I denna lägenheten är arbetet planerat till 12 sept-2 okt.

  Planerat underhåll:
  Föreningen följer en underhållsplan som löper på 30 år, för mer info se Årsredovisning 2022.

  Stammar: Renoveringar av badrum, toaletter och kök skall alltid göras av medlem enligt föreningens renoveringsregler. Om badrummet är med originalinredning, behöver avloppssystemet (kallad grodan) under badrummets golv, med anslutning till den gemensamma stående stammen, bytas ut.
  Detta skall det göras inom nära tid från lägenhetsköp.
  Insatsen berättigar till en "grodpremie" på 10 000 kronor från föreningen.
  Parkering Boendeparkering på gatan kan ansökas via Stockholms stad, (https://parkering.stockholm/boendeparkering/) för den som är mantalsskriven i stadsdelen, ansökningskostnad 300 kr. Biljett kan lösas för 1.100 kr/mån alternativt 75 kr/dygn.
  Taxeområde 3: 15 kr/tim vardagar 7-19, 10 kr/tim lördagar 11-17, övrig tid gratis parkering.
  I närheten finns tre kommersiella garage t.ex. Drakenbergsgaraget, Plankangaraget och Högalidsgaraget.
  Gemensamma utrymmen Föreningen har fyra gemensamma tvättstugor som ligger i hus 3, 13 och 23 i källare och i hus 8 på entréplan. Respektive är utrustad med tre tvättmaskiner, torktumlare, centrifug och torkskåp.

  Det finns en härlig innergård med utemöbler, gräsytor, fontän, odlingar där boende har egna odlingsmöjligheter och grillmöjligheter.

  I varje hus finns cykelrum och ett barnvagnsrum. I källaren på Drakenbergsgatan 3 finns en hobbylokal.

  Föreningen har även tre fräscha gästlägenheter som kan hyras mot en avgift. Dessa har fullt utrustade kök och badrum samt plats för fyra pers/lgh. Det finns även en festlokal som går att hyra mot en avgift.
  Om föreningen Precis invid Tantolunden, ett stenkast från Hornstull på Södermalm finns Brf Draken 12. Föreningen är en äkta bostadsrättsförening som består av tre hus, från slutet av 60-talet, med totalt 300 lägenheter, varav 272 upplåts med bostadsrätt, 28 med hyresrätt. Det finns även 13 stycken lokaler med hyresrätt. Husen uppfördes 1967 och förvärvades av föreningen 2002.

  Draken 12 har beviljats stöd av länsstyrelsen att genomföra ett antal projekt för att energieffektivisera sina byggnader. Detta är en investering på över 50 miljoner kronor, varav upp till 25 miljoner kronor finansieras genom Next Generation EU-fonden.

  Det beviljade stödet för energieffektiviseringar omfattar följande åtgärder:
  • Klimatskalet – Förbättrade isoleregenskaper för fönster- och fönsterpartier.
  • Elproduktion – Installation av solceller samt eget elnät för föreningen.
  • Energiåtervinning – Utbyggnad av befintlig frånluftsåtervinning till att omfatta alla byggnader.
  • Styr och regler – Förbättrad kontroll och styrning av uppvärmningen samt fastighetsdriften.
 • Månadsavgift
  1 728 kr/mån. I månadsavgiften ingår värme, vatten, källarförråd, tillgång till gemensamma utrymmen (tvättstugor, miljöstuga, cykel- och barnvagnsrum, hobbylokal, lekstuga) bredband anslutet till STOKABs fibernät (Ownit), kabelTVnät från ComHem (ComHems avgifter tillkommer).
  Indirekt nettoskuldsättning
  Föreningen tillhandahåller inte andel av årsavgift som krävs för uträkning av det nyckeltalet.
  Pantsatt
  Ja
 • Allmänt Kvarteren talar för sig själva. Med kontinental stämning och fartfylld atmosfär har området kommit att klassas som ett av Stockholms och Södermalms mest attraktiva. Hornstulls generösa utbud av caféer, butiker och service finns runt knuten samtidigt som naturen och lugnet är nära. Hornstulls galleria har bidragit med än mer service och lyft området ytterligare med bla Restaurang Hornhuset som blivit ett av de hetaste ställena att hänga på. För den hurtiga finns här många olika gym att välja mellan, Sats, Friskis och Svettis och Nordic Wellness mfl. Närhet till fina promenad- och joggingstråk längs vattnet samt till Reimersholme och Långholmen som sommartid bjuder på bad och andra somriga nöjen. Valmöjligheterna är många och trivseln är lätt att finna. Utmärkta kommunikationer med T-bana, pendeltåg och bussar. Ett område du aldrig kommer ha tråkigt i och sällan kommer vilja lämna!

  Området Drakenberg ritades av Lars Bryde Arkitektkontor. Förändringstrycket har under de senaste decennierna varit hårt mot miljonprogrammets bebyggelse, men i kvarteret Drakenberg har förändringarna varit få utöver varsam upprustning av samtliga hus som genomförts de senaste åren med fantastiskt resultat. Det gör Drakenberg till ett av allt färre välbevarade flerbostadsområden från den epoken. Drakenberg är ett tidstypiskt uttryck för samtidens planeringsideal och dess utformning skulle kunna vara hämtad ur en samtida informationsbok om god stadsplanering. Kvarteret Drakenberg realiserade efterkrigstidens strävan efter det goda boendet för alla. Oavsett storlek och placering försågs lägenheterna med genomtänkta planlösningar, väl avvägda rumsstorlekar, välutrustade kök, generös förvaring och goda ljusförhållanden. Karaktäristiska drag i Lars Brydes arkitektur är kraftiga byggnadsvolymer med skarpskurna hörn, mustigt jordfärgad fasadputs, en noga avvägd fasadartikulering med hjälp av fönster, dörrar och balkongfronter samt omsorgsfullt utformade bostadsgårdar och planlösningar.

Planritning

(5)
Emily Medqvist
Din mäklare Emily Medqvist 072-303 36 56 emily@tradition.se
Inga visningstider ännu, men kontakta mig gärna om du har frågor.
Anmäl intresse

Boka en fri värdering

Tradition logotyp
Bilder och filmer Beskrivning Ritning Dokument